Cukiernik
Miejsce zatrudnienia: cukiernie, piekarnie, małe zakłady gastronomiczne.
Absolwent w zawodzie cukiernik umie:
- rozróżniać surowce i określać ich przydatność do produkcji wyrobów cukierniczych
- przechowywać surowce, półprodukty, wyroby gotowe
- piec wyroby cukiernicze i ciastkarskie
- stosować maszyny, urządzenia i drobny sprzęt do produkcji cukierniczej i ciastkarskiej
- stosować nazwy, pojęcia i określenia właściwe dla branży cukierniczej
- korzystać z receptur i informacji zawartych w instrukcjach
- dobierać surowce i metody produkcji określonego rodzaju wyrobu
- przeprowadzać kalkulację cenową gotowego wyrobu cukierniczego i ciastkarskiego
Po ukończeniu szkoły absolwent przystępuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej lub - jeżeli jest pracownikiem młodocianym - może zdawać egzamin w Cechu Rzemiosł Różnych i uzyskać tytuł czeladnika.